Tips hvordan vasker man hør produkter

Hårdt hørprodukt efter vask – det er vel ikke det, du forventer, når du køber en lækker hørskjorte? Men det får du ved den forkerte vask. Du få dit produkt hårdt, tit mindre i størrelsen og ret meget krøllet – alle de negative ting, som man nogle gange hører i forretningen om hørren.

Hør har en form for fordom om, at det er et umuligt materiale. Som køber, der ikke har rutine i at bruge hørprodukter, bliver man lidt skuffet over, at man har givet mange penge for noget, som ikke lever op til ”kvalitetsforståelsen”. I de fleste tilfælde skyldes det ikke produktet, men mangel på forståelsen om hvordan man vasker hør produkter, og hvordan materialet fungerer i brug.

For at forstå hvad sker der med hørprodukter i vask, skal man måske gå lidt dybere ned i, hvad hør egentlig er. Hør er en plante som, indeholder linolie. Linolie er et vegetabilsk fedt, som helst ikke skal fjernes. Når man producerer hørstof og tøj, så fjerner man en hel del af linolien. Det kan ikke undgås, men som regel tilføjer man kunstigt en form for olieerstatning for at gøre produkterne blødere, før de skal sælges. Jeg vil sige, det er en midlertidig effekt, fordi på et tidspunkt skal produktet i vask igen. Spørgsmålet er, om vaskeprocessen er god nok, og du er indstillet på, at produktet kommer til at krølle mere eller mindre.

Igen og igen vil jeg komme tilbage til vaskeprocessen som i de forrige blogs om silke og uld. Det er en kemisk proces mere end en fysisk. Der findes ikke vaskemidler specielt beregnet til hør, men der findes vaskemidler til silke og uld. Fællesnævneren for silke, uld og hør er, at alle materialer er fedtinholdige materialer og kommer fra dyr eller planter. Derfor kalder man hør, silke og uld for organiske materialer. Så derfor passer alle vaskemidler til silke og uld fantastisk godt til hør, hamp og bambus.

Når jeg spørger mine kunder, hvordan de vasker deres hørprodukter, er svaret næsten altid: ”jeg vasker det forsigtigt i hånden”. Det betyder, at fokus ligger på at skåne produktet for noget, man ikke reelt ved, hvad er.

Hør er en af de materialer, som kan kogevaskes i maskine på et hårdt program. Spørgsmålet er, om de vaskemidler, man bruger, er de rette. Man skal sørge for at vedligeholde fedtprocenten i hør, og det kan ikke altid lade sig gøre, selv om man vælger silkevaskemidler, fordi vandet kan være hårdt (have et stort kalkindhold), og så vil det stadig gå ud over fedtprocenten i hørren.

Fordelen ved hør er, at den består af ca. 90% cellulose, som har masser af bittesmå porer, som suger fugt og sved fra vores krop. Lige så snart man tager hør i brug, bløder den op igen, fordi den har travlt med at absorbere vores fedtet sved, som faktisk har sur pH-værdi. Det er utrolig unikt for materialet, og det er derfor, den er uundværlig om sommeren og enormt behagelig. Og det er der, man begynder at tilgive hørren dens krøl. Så selv om man har gjort det rigtige, skal man måske lære at leve med det lille krøl, hørren har i starten efter vask. Når hørren får menneskers fugt, så glatter den sig af sig selv, så du behøver ikke stryge den.

Hvad er det rigtige at gøre, når man vasker hørprodukter?

Først og fremmest at vælge det rette vaskemiddel. Det er bedst, at vaskemidlet har en pH-værdi på 6,8-7,5, og at du evt. bruger en pH-sænkende tablet ved siden af, hvis dit vand indeholder meget kalk.

Af samme grund forhandler vi et flydende og meget skånsomt plejemiddel ”Beisoft”, som har en pH på 4,5 og som gør en kæmpe forskel og tilføjer fedt til hørren, samt et vaskemiddel ”Dehaclean”, som har en pH-værdi på 6,8. Ved at bruge denne kombination opnår man et så neutralt miljø i vandet, som muligt.

Hvis man fravælger at anvende en pH-sænkende tablet i processen, er det også ok.

Selv om du vasker hørprodukter med plejemidler, bliver dit produkt stadig lidt hårdt i starten, fordi det suger utrolig meget af de plejemidler, du giver, på grund af de porer, der er i cellulosen. Hør kan optage rigtig meget af det, og derfor skal man nærmest overdosere med plejemidler for at få den blød. Det er imidlertid ikke nødvendigt, for hør vil altid sørge for at suge sved.

Men hvis nu man vil have, at hør falder flot og er blødt efter vask, kan man med fordel bruge en tørretumbler eller dampstrygning. Man kan tørretumble hørprodukter på et svagt program, så det fedt, som man har tilført tekstilet, opløser og fordeler sig bedre. Så bliver produktet blødt med det samme og behøver ikke at blive strøget. Hvis du vælger strygning, så kan du bruge maksimumprogram. Hør kan tåle det.

Hvis vi skal komme tilbage til konventionelle vaskemidler såsom ”Neutral”, så er de som regel ikke pH neutrale. Det er vaskemidler, som er enzym- og parfumeri. Så derfor vil du få hør til fremstå hårdt som en plade efter vask. Når man køber disse midler, anbefaler jeg at læse hele deklarationen på produktet. Det er udmærkede vaskemidler, som jeg også selv anvender, men jeg vasker normalt ikke hør i det. Men når det så er sagt, så kan jeg finde på at vaske min hvide hørprodukter i det for at få fjernet pletter. Pletter holder sig utroligt stærkt på hørren, fordi cellulosen suger dem ind i sine små porer og ikke vil give slip. Hør elsker fedt.

Hvis dit hørprodukt er vasket flere gange og har fået sin permanente form, gør det ikke så meget, at det en gang imellem bliver vasket i hårde vaskemidler. Hørren bliver bare hård et stykke tid og lidt umulig, men bløder op, når man bruger den.

Så summa summarum husk:

  • pH i dit vand betyder alverden
  • pH i dit vaskemiddel er alfa og omega i processen
  • Plejemidler er en kæmpe fordel for at bevare blødhed og farve
  • Du kan bruge alle korte, skåneprogrammer
  • Husk temperaturen skal være jævn i hele processen, om den er kold, 30- eller 40 grader, selv om du kan kogevaske hør
  • Du må gerne lægge hør i blød
  • Du må gerne stryge det på maksimum
  • Du må gerne tørretumble dit hørprodukt på et minimalt program, men produktet skal helst være forvasket allerede 2-3 gange
  • Du må gerne centrifugere hørprodukter (ikke strik) på et lavt program
  • Tør aldrig i direkte sol

Rigtigt god fornøjelse med din hørvask!

Del dette indlæg