Hvordan vasker man silkeprodukter?
- Nyheder
- 0 kan lide
- 6649 synspunkter
Vi sælger det pragtfulde brand Grizas, som i sin kollektion har ca. 60% silke i sammensætningen. Derfor er det oplagt at vores kunder skal vide lidt om silken og skal have en god oplevelse, når man behandler silkeprodukter, sådan at de holder længe.
Der findes rigtig mange blogs omkring silkes oprindelse, så derfor vil jeg ikke overlappe så meget med informationer her, men bare lave en lille reminder om, at silke er protein fiber produceret af silkeorm. Silke ligner vores hud i sin sammensætning, og derfor er det meget vigtigt at behandle den skånsomt lige som os selv.
Som regel kigger man på produktets sammensætning, før man vasker sit tøj, og udgangspunktet skal altid være det svageste materiale i behandlingen. Silken er ikke svag fysisk som så, den er faktisk lige så stærk som nylon. Men alt er relativt, og når vaskeprocessen er en kemisk proces, som jeg har nævnt før, så er silken det sarteste materiale ud af alle materialer. I min forrige blog om uld har jeg fokuseret på den kemiske proces, og det gør jeg også her. Så når du vælger dine vaskemidler til silke, så skal det være et vaskemiddel til silke, silke og uld og ikke til uld og silke og slet ikke andet. Grunden til det er, at alle konventionelle vaskemidler er skabt til at fjerne pletter effektivt, og pletter indeholder fedt og protein rester. Som jeg forklarede først, er silke også et sart protein, som fjernes lige så godt som fedt, hvis man bruger skrappe vaskemidler. Så af den grund bliver silkeprodukter matte og får huller, fordi man simpelthen fjerner silken. Proteiner fjernes ikke ved neutral -eller let sur pH-værdi.
Af samme grund forhandler vi et flydende og meget skånsomt plejemiddel ”Beisoft”, som har en pH på 4,5 og som gør en kæmpe forskel, samt et vaskemiddel Dehaclean, som har en pH-værdi på 6,8. I uldvask har jeg forklaret lidt om vandet, og at vandets pH-værdi spiller en stor rolle, så det gør den absolut også her.
I de områder af landet, hvor vandets hårdhed (vandets indhold af kalk) ligger mellem 8,2-8,6, er det svært at vaske noget som helst korrekt, fordi det går ud over det fedt og proteiner, som sidder i de organiske materialer.
Hvad gør man så?
Silkevask er en mindre besværlig proces i forhold til uldvask, så du må meget gerne putte din silkebluse i vaskemaskinen på silkeprogram, uldprogram eller håndprogram men kun med vaskemidler, som er velegnede til silkevask.
Jeg anbefaler altid at vælge et vaskemiddel decideret til silke. Det er bedst, at vaskemidlet har en pH-værdi på 6,8, og at du evt. bruger en pH-sænkende tablet ved siden af, hvis dit vand indeholder meget kalk.
Temperatur og centrifugering er sådan set underordnet, når du bruger de rette vaskemidler. Af miljømæssige hensyn behøver temperaturen ikke være høj. Det er fint med 30- eller 40 grader.
Lavere temperatur i kemisk sammenhæng betyder bare, at de kemiske processer går langsommere end ved højere temperatur.
Jeg kunne ønske mig, at der i alle naturlige og organiske produkter var en helt klar besked til kunden om, hvilket slags vaskemiddel, man skal vælge, da det er grundlæggende for at få succes med vask af ens naturlige produkt.
Hvad gør man, hvis man får fedtpletter på sit silkeprodukt?
Det er ganske enkelt. Man tager opvaskemiddel uden farve, for som regel har et opvaskemiddel 8,6 i pH-værdi, fugter stedet der hvor pletten er og hælder opvaskemiddel på. Så gnider man på det og skyller det omgående. Vandet skal være ret varmt, gerne 60 grader, så processen er lynhurtig og ikke påvirker silken så meget, for opvaskemidlet er mere kemisk reagerende over for fedt end silkes proteinfiber i første omgang. Der er stor sandsynlighed for, at du fjerner pletten med stor succes.
Kan du ikke fjerne pletten, så kan du hælde opvaskemiddel på pletten og putte produktet i maskinen med almindelige vaskemidler. Det vil betyde, det vil gå ud over silken også. Så du bør overveje risikoen for at få mat silke versus at beholde pletten, som faktisk kan forsvinde i løbet af flere vaske.
Så summa summarum husk:
- pH i dit vaskemiddel til silke er alfa og omega i processen.
- pH i dit vand betyder alverden.
- hold processen i silke, uld eller håndprogram.
- husk temperaturen anbefales kold, 30- eller 40 grader.
- du må gerne vaske silkeprodukter i vaskemaskine.
- tegn på, at silke er ved at gå i stykker, er at den bliver mat og lidt rå ved berøring.
- anbefalingerne gælder for alle silkeprodukter, ikke nødvendigvis 100% silke. Selv om produktet indeholder 5% silke, så er det stadig et produkt med silke i.
Rigtigt god fornøjelse med din silkevask!